Len pár týchto jadierok na deň zníži riziko rakoviny a veľa ďalších chorôb

Tieto malé jadierka sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) radia do skupiny najzdravších potravín na planéte.

Majú mnohé zdravotné prínosy – od predchádzania cukrovky, cez znižovanie cholesterolu až po ochranu pred rakovinou.

Dnes sa pozrieme trocha podrobnejšie na to, čo všetko dokážu zázračné a navyše aj veľmi chutné tekvicové semienka.

Predchádzanie cukrovky

Ich vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín dokáže udržať na uzde hladinu vášho krvného cukru.

Táto vlastnosť je obzvlášť cenená na predchádzanie, ale aj liečbu cukrovky. Preto by tekvicové jadierka mal do svojho jedálnička zaradiť každý cukrovkár.

Znižovanie hladiny cholesterolu v krvi

Podľa štúdií majú tekvicové semienka schopnosť znížiť cholesterol až o 13%.

Okrem toho tiež znižujú vysoký krvný tlak, znižujú riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice a tvorbu krvných zrazenín.

Prevencia rakoviny

Tekvicové jadierka obsahujú veľmi účinné substancie, ktoré ničia rakovinové bunky.

Pôsobia tiež silne protizápalovo, pričom chronické zápaly bývajú hlavnou príčinou rakoviny a mnohých ďalších civilizačných ochorení.

Prevencia osteoporózy

Tieto malé semienka sú bohaté na zinok a horčík, ktoré sú popri vápniku ďalšími veľmi dôležitými minerálmi pre zdravé kosti.

Len štvrtina pohára, čiže asi 50 ml týchto semienok obsahuje 17% odporúčanej dennej dávky zinku a 40% horčíka.

Pomáhajú pri chudnutí

Tekvicové semienka majú vysoký podiel bielkovín a vlákniny. Tie vám pomáhajú dlhšie udržať pocit plnosti a zasýtenia.

Zmierňujú príznaky menopauzy

Tekvicové jadierka dokážu znižovať výskyt bolesti hlavy, bolesti kĺbov, regulovať tlkot srdca a sú tiež obzvlášť prínosné pre zmierňovanie výkyvov nálad.

Ide všetko o časté príznaky menopauzy, preto sa ich konzumácia odporúča všetkých ženám po 45. až 50. roku života.

zdroj: http://destinhaus.com/

Tiez sa Vam moze pacit