Možno práve vy patríte medzi ľudí, ktorí uprednostňujú vo svojej kuchyni iné druhy oleja, no aj napriek tomu je palmový olej všadeprítomný okolo nás.

Palmový olej tu bol už od dávnych egyptských čias, no až v posledných rokoch sa o ňom začalo diskutovať viac ako kedykoľvek predtým. Sme si takmer istí, že každý z vás už rozhodne počul o palmovom oleji, dokonca ho mnohí z vás pravdepodobne pravidelne používajú pri varení, no málokto vie, čo všetko sa za týmto olejom skrýva.

Palmový olej

Palmový olej je druh jedlého rastlinného oleja, ktorý sa vyrába lisovaním dužiny plodov z palmy olejnej. Patrí medzi najpoužívanejšie oleje na planéte. Značí o tom aj fakt, že v dnešnej rozvinutej dobe sa palmový olej nachádza vo viac ako 50 percentách potravinárskych výrobkov, ktoré denne konzumujeme.

Dôvod, prečo sa stále radí na prvé priečky využívania najmä v potravinárskom priemysle, je jeho nízka cena a dlhodobá životnosť.

Kde všade sa palmový olej nachádza?

Okrem potravín, zvykne byť súčasťou kozmetiky, čistiacich prostriedkov, sviečok, mydiel alebo sa využíva ako zdroj energie, v podobe bionafty. Nachádza sa však hlavne v potravinách, ktoré môžeme označiť výrazom „junk food“.

Ide o potraviny s prázdnymi kalóriami, ktoré nedodávajú vášmu organizmu dostatočné množstvo zdravých živín. Pre detailnejšiu predstavu, sú to napríklad rôzne čokolády, instantné polievky, balené chleby, zmrzliny, nutely, pizze, a mnoho ďalších nezdravých potravín.

Účinky palmového oleja

Využiteľnosť palmového oleja je naozaj vysoká, no dôležitou otázkou sú aj jeho účinky na zdravie človeka a životné prostredie. Palmový olej obsahuje nasýtené, ale aj nenasýtené mastné kyseliny.

Zo zdravotného hľadiska sú za tie zdravé, považované práve nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pri liečbe malárie, mozgových ochorení, rakoviny a vysokom krvnom tlaku.

Avšak oveľa dôležitejší dôraz  pri palmovom oleji a jeho účinkoch je potrebné klásť na jeho nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú zdrojom zvyšovania hladiny škodlivého cholesterolu v krvi. Práve vysoká hladina cholesterolu v krvi, spôsobuje srdcovo-cievne ochorenia, ktoré zvyknú byť čoraz častejšou príčinou zlyhania ľudského organizmu.

 

Zdravšie náhrady palmového oleja

Pokiaľ vás trápi vysoká hladina „zlého“ cholesterolu v krvi, existuje mnoho iných zdravých olejov, ktoré nielenže nezvyšujú hladinu škodlivého cholesterolu, ale dokonca mnohé z nich sú aj prospešné pre vaše telo.

Jednou z aktuálne najpopulárnejších alternatív palmového oleja, je už veľakrát spomínaný zázračný kokosový olej, ktorého účinky siahajú oveľa ďalej, ako je len potravinársky, či kozmetický priemysel.

Kokosový olej, by rozhodne nemal zostať nepovšimnutý. Práve preto, sme mu už na našom blogu venovali priestor a pripravili článok, v ktorom sa dočítate o všetkých jeho blahodarných účinkoch a široko-spektrálnej využiteľnosti.

 

Palmový olej a životné prostredie

Palma olejná

sa pestuje v tropických dažďových pralesoch, z ktorej sa neskôr pripravuje spomínaný palmový olej. Rozsiahla expanzia palmového oleja spôsobila vo svete, pozitívne, ale aj negatívne účinky.

Na jednej strane, zabezpečila hospodársky rast a rozvoj vidieckych častí v trópoch. Na druhej strane, táto rozsiahla expanzia postupom času zapríčinila odlesňovanie a ničenie rôznych chránených území v Indonézii a Malajzii.

Veľké plochy tropických pralesov, ktoré boli označované ako prísne chránené územia, začali byť ničené, práve kvôli potrebe vytvoriť nové priestory pre plantáže palmy olejnej. Nielenže sa kvôli tomu zničila veľmi vzácna rastlinná vegetácia, ale o svoje útočisko prišlo týmto konaním aj veľké množstvo zvierat, ako sú napríklad slony, tigre.

 

 

 

Tiez sa Vam moze pacit