Sú mikrovlnky bezpečným a zdravým spôsobom na varenie a ohrievanie jedál? Odpoveď znie určite nie.

Mikrovlné trúby sa používajú už vyše 30 rokov a doslova zmenili pohľad celej spoločnosti na spôsob prípravy a ohrevu jedál. Tu je však otázka za milión Eur: Sú mikrovlnky bezpečným a zdravým spôsobom na varenie? Odpoveď znie: „Nie“.

Existujú totiž oveľa lepšie možnosti, ktoré zaručia, že živiny v potravinách sa neznehodnotia a tiež, že sa v nich navyše aj nevytvoria rôzne škodliviny.

Čo sú to mikrovlny?

Mikrovlny sú formou neionizujúceho elektromagnetického žiarenia.

Ionizujúce žiarenie je také, ktoré mení elektromagnetickú štruktúru atómov, ionizuje ich. Alebo lajcky povedané, vytrháva z nich elektróny, čím mení spôsob ich interakcie s ostatnými atómami.

Röntgenové žiarenie využíva nukleárna medicína v CT-čkách, mamografoch či bežných röntgenoch.

Naproti tomu, mikrovlny síce nemenia atómy, no zvyšujú frekvenciu vibrácie molekúl (zlúčenín viacerých atómov), ktoré môžu viesť k zmenám vlastností a štruktúry týchto molekúl.

Existujú rozšírené názory, že takýto ohrev je pre vaše zdravie nebezpečný.

5 chorôb spôsobovaných mikrovlnkami:

1. Nespavosť. Mikrovlnky samotné a ich žiarenie narúšajú a poškodzujú mozog.

2. Nutričná nedostatočnosť. Všetci vieme, že jedlo z mikrovlnky stráca chuť. Rovnako sa v ňom ničia aj mnohé živiny, čo môže viesť k rôznym nedostatkom dôležitých živín v ľudskom tele.

3. Únava. Mikrovlnky a strava nimi upravená môže spôsobovať únavu, ale tiež obezitu (efekt prázdnych kalórii, keď došlo k zničeniu prospešných živín podľa predošlého bodu).

4. Rakovina. Štrukturálne zmeny molekúl vedú k tvorbe mnohých rakovinotvorných látok v jedle.

5. Srdcový infarkt a cholesterol. Mikrovlny ničia v potravinách mnohé antioxidanty, následkom čoho sa v cievach hromadí cholesterol a eventuálne to môže skončiť až infarktom alebo mŕtvicou.

Tiez sa Vam moze pacit