Vezmite melónové jadierka a uvarte ich: Výsledok vás šokuje

Vedeli ste však, že to vlastne nie je ovocie, ale zelenina? Pestovanie melónu siaha až do čias spred takmer 4000 rokov. Vtedy sa melóny doviezli z Ázie do Talianska, kde sa prvé zmienky o ich konzumácii objavili na kresbách v bájnych Pompejach. Dnes sa melóny pestujú po celom svete. V Turecku a Grécku sa stali „národným ovocím”. V Japonsku vyšľachtili dokonca odrody, ktoré nemajú žiadne semiačka…

Každý z nás má rad červený melón a zvlášť počas horúcich letných dní. Naproti tomu o jeho jadierka príliš nestojíme. Zvyčajne ich považujeme za odpad a vyhadzujeme.

Keď vám však prezradíme, čo melónové jadierka obsahujú a aké sú ich zdravotné prínosy, už ich viac určite nevyhodíte.

Jedným z ich najväčších prínosov je vplyv na zlepšenie trávenia. Musia však byť rozdrvené, inak črevami len celé prejdú bez toho, aby sme zužitkovali ich obsah.

Ďalšou podmienkou pre absorpciu niektorých látok je to, že sa musia uvariť. Aj bez varenia získa telo mnohé vitamíny a minerály, no ostatné dôležité substancie zostanú nevyužité.

Zdravotné prínosy melónových jadierok

Z množstva zdravotných prínosov spomeňme aspoň tie najdôležitejšie:

  • vysoký obsah vlákniny podporuje tráviaci systém
  • odstraňujú črevné parazity
  • liečia zápaly v tráviacom trakte
  • regenerujú pečeň po žltačke
  • pozitívne vplývajú na svaly
  • zlepšujú pamäť
  • rozširujú krvné cievy a znižujú krvný tlak
  • pôsobia diureticky (odstraňujú nahromadenú vodu z tela a opuchy)

Ich blahodárny vplyv na močový systém je hlavným dôvodom, prečo mnohí lekári odporúčajú melónové jadierka pri problémoch s močovým mechúrom a močovými cestami.

Navyše dokážu aj odstraňovať, prípadne podporovať vyplavovanie obličkových kameňov.

Čo obsahujú melónové jadierka

Melónové jadierka obsahujú vysoké množstvo látky nazývanej citrulín. Ide o organickú zlúčeninu so silnými antioxidačnými účinkami.

Táto substancia tiež rozširuje cievy, znižuje vysoký krvný tlak, predchádza angíne pectoris a artérioskleróze. Tým všetkým zabezpečuje výrazne lepšie prekrvenie tela a celkovo podporuje činnosť srdcovocievneho systému.

Okrem toho obsahujú melónové jadierka aj vysoké množstvo ďalších nutričných látok, ako sú:železo, horčík, vápnik, mangán a vitamíny A, B-komlex a C.

Recept na domáci čaj z melónových jadierok

Na prípravu čaju budete potrebovať tieto suroviny:

  • 4 polievkové lyžice melónových jadierok
  • 1,5 až 2 litre vody

Príprava

Postupujte nasledovne:

  1. Melónové jadierka najprv rozdrvte alebo pomeľte.
  2. Potom ich vložte do hrnca, zalejte vodou, zakryte pokrývkou a varte 15 minút na miernom ohni.
  3. Po dovarení čaj sceďte a nechajte vychladnúť.

Užívanie

Pripravený čaj pite v priebehu dňa. Vyrobené množstvo si rozdeľte na 2 dni. Potom si dajte jeden deň pauzu a znova 2 dni pite.

Čaj užívajte týmto spôsobom niekoľko týždňov.

Odporúčanie na záver

Odporúčame vám, aby ste si melónové jadierka odkladali postupne v priebehu leta, pretože toto ovocie nie je dostupné vždy. Ak aj z dovozu ho majú, v zime býva pomerne drahé.

Alternatívou je kupovať si priamo jadierka, tie však dostať len v niektorých špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, prípadne ich nemusia mať vždy na sklade.

zdroj: http://sovkusom.ru

Tiez sa Vam moze pacit