Absolútny hit je chlieb bez múky! Perfektne chutí, je lacný a zdravý. Musíte ho určite vyskúšať!

Prečo je dnešný chlieb problematický?

Problém dnešného pečiva je, že na rozdiel od minulosti obsahuje príliš veľa droždia (aj 4%) na rozdiel od minulosti, keď sa na jeho prípravu používal prírodný kvások. Výsledkom tak býva pečivo, ktoré môže nášmu telu spôsobovať viaceré zdravotné ťažkosti. Viac o problematike droždia verzus kvásku sa dočítate v tomto článku.

Nehovoríme, že by ste chlieb nemali jesť vôbec, no lepšie je zvoliť si zdravšie alternatívy. Jednou z nich je už spomínaný chlieb vyrobený za pomoci prírodného kvásku. Druhou možnosťou je pripraviť si chlieb, ktorý neobsahuje pšenicu a tým pádom ani žiaden lepok a škodlivú kyselinu fytovú.

Problém súčasnej pšenice je navyše to, že na jej ošetrenie sa používa vyše 60 rôznych chemikálií, od bielidiel počnúc až pri konzervačných látkach končiac. V dnešnom článku vám prezradíme recept na úžasný chlieb bez múky. Obsahuje iba samé prírodné suroviny a je bohatý na vitamíny skupiny B, vlákninu aj bielkoviny.

Recept:

  • 4 vajíčka
  • 90 gramov sezamových semienok
  • 90 gramov slnečnicových semienok
  • 90 gramov vlašských orechov
  • 90 gramov tekvicových semienok
  • 90 gramov lanových semienok
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • štipka soli

Postup prípravy:

1. Najprv vyšľahajte vaječné bielka so soľou.

2. Potom do toho pridajte prášok do pečiva s vodou a znova všetko dobre premiešajte.

3. Následne do zmesi pridajte všetky semienka, ktoré by mali byť predtým pomleté alebo rozdrvené na prášok.

4. Znova všetko dobre zamiešajte, prelejte do formy na pečenie a vložte do rúry.

5. V rúre ho pečte približne 50 minút pri teplote 180 stupňov.

A to je všetko. Po dopečení vyberte chlieb z rúry, nechajte vyhladnúť a môžete jesť.

Dobrú chuť! 🙂

Tiez sa Vam moze pacit