Ako si doma dopestovať nikdy nekončiaci prísun čerstvého zázvoru

Vedeli ste, že zázvor je možné si dopestovať aj v domácom prostredí?

Dôvodom jeho vlastného pestovania je nielen to, že ho nemusíte už viac kupovať, čím ušetríte veľa peňazí.

Nemenej dôležitým faktom je aj to, že u nás sa dá zohnať väčšinou zázvor dovezený z Číny, ktorý je počas pestovania silno postrekovaný. Tým sú jeho zdravotné prínosy neraz zrušené obsahom toxických látok.

Táto starosť vám však odpadne, keď si vypestujete vlastný zázvor. To a v dnešnom článku vám ukážeme, ako to dosiahnuť.

Zázvor je vskutku užitočnou zeleninou a to hlavne v období zimy. Ak s pestovaním začnete už teraz, budete dobre pripravený na čas, keď udrú prvé mrazy a začne sa obdobie nachladení a chrípok.

Ako sa doma pestuje zázvor

Zázvor sa dá vypestovať aj z odrezkov. Snažte sa však kúpiť u nás pestovaný zázvor, ktorý by mal byť čistejší než čínsky.

Ak však zoženiete iba čínsky, nevadí. Aj keby obsahoval viac pesticídov, po jeho rozmnožení ich koncentrácia výrazne klesne.

Pri pestovaní postupujte nasledovne:

1. Vyberte si koreň, ktorý je hrubý, bez vrások a s viditeľnými očkami (malými bodmi) na konci výhonkov. Najlepšie sú také, ktoré sa už začali meniť na zeleno.

2. Namočte ho na noc do vlažnej vody. Ak náhodou sa v koreni nachádzajú inhibítory klíčenia, mali by sa namočením neutralizovať.

3. Nakrájajte koreň zázvoru na menšie kúsky tak, aby každý kúsok mal aspoň jedno zelené očko. Lepšie sú však také, ktoré majú aj 3 či 4 očká, pretože je u nich vyššia šanca, že vyklíčia.

4. Pripravte kvalitnú pôdu do kvetináča. Najlepšia je záhradná pôda zmiešaná s kompostom v pomere 1:1. Zmes by mala dobre odvádzať vodu.

5. Zázvoru sa darí v mierne kyslej pôde s pH rozmedzí 6.1 až 6.5. Odmerať to môžete lakmusovým papierikom.

6. Vyberte vhodné miesto v dome. Zázvor má rád čiastočne zatienené miesta, prípadne miesta, kde je slnko len časť dňa, napríklad ráno. Ideálna teplota je 22˚C až 25˚C.

7. Kvetináč by mal byť vysoký približne 30 cm.

8. Zasaďte pokrájané a cez noc namočené kúsky zázvoru do pôdy a voľne zahrňte pôdou. Zelené očka by mali smerovať hore.

9. Jednotlivé kúsky zázvoru dajte od seba do vzdialenosti okolo 20 cm.

10. Pôdu pravidelne zalievajte vtedy, keď vyschne. Príliš mokrá pôda môže spôsobiť, že zázvor zhnije. Preto je dôležité, aby pôda dobre odvádzala vodu.

11. Časom zelené očká vyklíčia. Pre zázvor je typické, že rastie pomerne pomaly. Keď budete mať šťastie, prvé klíčky uvidíte už o pár dní, no môže to trvať aj niekoľko týždňov.

12. Po vyklíčení pokračujte v pravidelnom zalievaní a odstraňujte akúkoľvek burinu, ktorá môže v črepníku narásť.

13. Časom steblá zožltnú a odumrú. V tomto období prestaňte zázvor zalievať.

14. Zázvor je silnejší, ak sa nechá dozrieť v pôde. Keď steblá odumrú, približne 8 mesiacov od zasadenia, ho môžete vykopať. Ak nechcete tak dlho čakať, dá sa pozbierať a mladý, po približne 4 mesiacoch.

Pozbieraný zázvor môžete začať konzumovať alebo ho uskladniť pre neskoršie použitie. Uskladňovať sa má v teplom a suchom prostredí.

zdroj: http://www.dailynutritionnews.com/how-to-grow-ginger-at-home/

Tiez sa Vam moze pacit