Ako tuk ovplyvňuje hormonálne riadenie? Nadváha verzus podvýživa. Aké sú extrémy váhy, dozviete sa práve dnes!

Ako tuk ovplyvňuje hormonálne riadenie??

Podvýživa (malnutrícia) je stav nedostatku živín – ako stavebných zložiek tkanív organizmu, tak zdrojov energie. Môže sa jednať o celkový nedostatok energie alebo o nedostatok niektorej konkrétnej živiny. Zdroje základných živín však súbežne obsahujú tzv. mikroživiny. Ak chýba napríklad len jedna živina, chýbajú súbežne aj v nej obsiahnuté mikroživiny .

Podvýživa sa prejavuje stratou telesnej hmotnosti, chronickou únavou, oslabením imunity, zmeneným stavom psychiky a poklesom fyzickej kondície a vitality.

Kedy dôjde k podvýžive?

Vždy, keď je po významne dlhú dobu nedostatok živín. Doba nutná k vzniku malnutrície sa líši ako individuálne, tak s ohľadom na vopred vytvorené rezervy, a navyše v závislosti od rýchlosti „obratu“ tej – ktorej makro alebo mikroživiny.

Inými slovami – napriek dostatočnému, či dokonca nadbytočnému príjmu energie, sa ktokoľvek kedykoľvek môže dostať do čiastočnej, teda špecifickej formy malnutrície. Stačí experimentovať s výživovými štýlmi, prerušovaným hladovaním, redukčnými diétami, dlhšou hladovkou alebo sa pokúšať o extrémne fyzické výkony. To sú pritom situácie týkajúce sa relatívne zdravých jedincov. Trpí napríklad poruchami trávenia a vstrebávania niektorých živín alebo poruchou ich využitia.

Vo väčšine prípadov ide o dlhodobý deficit vitamínov a stopových prvkov, prípadne celého radu tzv. ochranných látok. Aktuálnym príkladom je zistenie, že väčšina populácie trpí chronickým deficitom vitamínov D3, K2, B12, kyseliny listovej, pyridoxínu, ale tiež zinku, selénu, jódu, chrómu, železa a horčíka. Viac ohrození sú tiež stúpenci niektorých špecifických výživových štýlov. Dobre zmapovaní sú hlavne vegáni.

Pozrime sa na základné situácie:

  • Marantický typ = nedostatočný príjem energie a proteínov súčasne. Vyskytuje sa v súvislosti s ochoreniami tráviaceho traktu, pri mentálnej anorexii, poruchách vstrebávania živín a nádorových ochoreniach.
  • Kwashiorkorový typ = dlhodobý deficit proteínov. Vyskytuje sa v súvislosti so stresovým hladovaním alebo po výžive, ktorá prakticky neobsahuje proteíny.

 Teraz si vymenujme teoretické možnosti vzniku podvýživy:

  • Metabolické poruchy, zlyhávanie funkcie pečene, obličiek, respirácia, diabetes, hyperthyreóza.
  • Zvýšená spotreba energie
  • Zmena životných a sociálnych podmienok.
  • Nedostatočný príjem energie, a to aj v prípadoch klinických, napríklad zlé zuby, pyróza, hnačky, potravinové alergie, pri poruchách trávenia po chirurgických zásahoch v oblasti tráviaceho traktu, pri akútnej a chronickej pankreatitíde, intoleranciách potravín, vrodených poruchách metabolizmu, zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, atď.
  • Stres všetkého druhu – napríklad bolesť, infekcia, depresia, chudoba, osamelosť.

Príznaky podvýživy

V prípade podvýživy spôsobenej nízkym príjmom energie je hlavným príznakom vychudnutosť, niekedy až extrémna, ktorá je overiteľná výpočtom BMI. Hoci nejde o dokonalý parameter, je evidentné, že pokles jeho hodnoty pod 16 je varovaním a dôkazom energetickej malnutrície.

Človek je v tomto stave citlivý na chlad, máva zápchu a trpí často neurčitou nevoľnosťou. Pri dlhšom trvaní sa rozvinie chudokrvnosť, ktorá sa vyznačuje predovšetkým bledosťou, malátnosťou, ospalosťou, zadýchavaním sa aj pri malej záťaži. Dochádza k nespavosti, hrozí vznik osteoporózy, prípadne porucha činnosti pečene. Postihnutým sa kazia zuby, majú zhoršenú pleť, lámu sa im vlasy a nechty.

Špecifické formy malnutrície

Z hľadiska praxe poradní pre výživu musím zdôrazniť, že som sa doteraz nestretol s klientom, ktorý by prišiel od lekára s diagnózou malnutrície. Medicína túto tému príliš nerieši. Paradoxne varuje pred použitím doplnkov stravy. Napriek tomu, že anamnéza k tomu nabáda. To preto, že väčšinou ide o klientov, ktorí sú pod medikáciou. Väčšina liekov má nežiaduce účinky, pôsobí na riadenie energetického metabolizmu alebo na činnosť regulačných orgánov, prípadne zhoršuje vstrebávanie živín či zaviní ich zvýšené straty. Ak tomu neveríte, prečítajte si príbalové letáky.

Tým sa plynulo dostávame od latentnej malnutrície k súvisiacemu problému – latentnej obezite.

Týka sa množstva viscerálneho tuku. Zistilo sa, že práve ten rozhoduje o výške zdravotného rizika. Merania preukázali, že dvaja rovnako vážiaci a rovnako starí jedinci sa často líšia práve množstvom viscerálneho tuku – bez toho, aby to bolo viditeľné na prvý pohľad.

Väčšie množstvo viscerálneho tuku súvisí s chronickými – metabolickými ochoreniami. To vysvetľuje, prečo relatívne štíhli jedinci môžu mať diabetes, dnu alebo nejaký typ obehového ochorenia. Mohli by sme riziko mapovať meraním viscerálneho tuku? Pochopiteľne áno. Problém je v tom, že precízna metóda stanovenia je mimoriadne drahá. Ponúka sa použitie „bioimpedancie“. Ide o neinvazívnu metódu, realizovateľnú použitím špeciálnej hmotnosti.

Výsledky vyšetrenia tisícov našich klientov dokazujú, že:

Muži majú väčší sklon k ukladaniu viscerálneho tuku ako ženy, a preto majú vyššie riziko vzniku civilizačných ochorení.

Mladé ženy trpiace nadváhou – BMI nad 27 – 28 – mávajú veľmi nízke množstvo viscerálneho tuku, a preto majú veľmi nízke riziko vzniku civilizačných ochorení.

Ženy trpiace obezitou v strednom a vyššom veku majú dve možnosti. Ak je obezita androidného – centrálneho – typu (ako u väčšiny mužov), mávajú súčasne vysoké množstvo viscerálneho tuku, a teda tiež rovnako vysoké riziko vzniku civilizačných ochorení ako rovnako starší alebo aj mladší muži. Ak žena trpí obezitou gynoidného typu – typ hruška – máva výrazne menšie množstvo viscerálneho tuku ako muž a tiež ako žena trpiaca obezitou mužského typu.

Tiez sa Vam moze pacit