Glutaman sodný. Je skutočne pravda, že je to nebezpečná a škodlivá látka? Kde sa nachádza a koľko ho môžeme skonzumovať?

Glutaman sodný je soľ glutámovej kyseliny. Glutaman je látka, ktorú telo nevyhnutne potrebuje ako stavebnú látku pre bunky. V rozumnej dávke je pre telo potrebná, no najväčší problém s glutamanom nastáva v jeho nadmernom používaní v potravinárskom priemysle. Glutaman sodný sa používa v potravinách ako zvýrazňovač chuti a samozrejme, že výrobcovia chcú, aby ich potraviny boli výrazné, chutné a ľudia ich opätovne kupovali.

Glutaman sodný nachádza v množstve bežných potravín, ktoré každý deň konzumujeme. Nachádza sa v rôznych polotovaroch, dochucovadlách, instantných polievkach, omáčkach, rôznych mliečnych produktoch, sladkostiach, slaných maškrtách. Glutaman sa nachádza aj v zdravých bežných potravinách, kde je jeho prírodnejšia a čistejšia forma a tejto sa báť netreba, pretože ju telo hneď vyšle do buniek ako potrebnú látku.

Nižšie sú vypísané niektoré z potravín kde sa glutaman nachádza. Ako bolo spomenuté, problém nastáva v glutamane, ktorý je pridávaný „umelo“ do potravín bežného konzumu. Tento glutaman spolu s prírodným glutamanom môže zvýšiť hladinu v tele a časom pri zvýšených dávkach spôsobiť, niektorý zo zdravotných problémov. Až pri dlhodobej zvýšenej konzumácii sú v organizme spustené obranné mechanizmy v podobe niektorého ochorenia

Prírodný glutaman sa nachádza v

  • Paradajky
  • Orechy
  • Ryby
  • Hovädzie, bravčové mäso
  • Strukoviny

Toto sú len niektoré bežné potraviny, v ktorých sa glutaman nachádza. Treba brať do úvahy, že prijímate glutaman z bežných potravín, ale aj z potravín do ktorých je primiešaný kvôli zvýrazneniu chuti, a teda vyššia hladina sa môže časom nejako prejaviť.

Je dobré sledovať zloženie potravín, ktoré kupujete a tak si vyberať potraviny, ktoré glutaman neobsahujú. Škála potravín, značiek a druhov je dostačujúca na to, aby ste si vybrali potravinu bez glutamanu. Nemusíte sa však báť, ak prijmete potravinu s glutamanom 2 krát do týždňa, nič sa nestane a Vaše telo to vie bez problémov vstrebať. Ak však konzumujete denne potraviny s pridaným glutamanom, tak ste aj Vy v rizikovej skupine, ktorej sa časom môžu nastať nejaké zdravotné problémy

Vo vysokých dávkach glutaman spôsobuje:

  • Únavu, nedostatok energie
  • Bolesti hlavy
  • Podráždenosť
  • Cukrovku
  • Obezitu
  • Žalúdočné vredy
  • Alergie

Tiez sa Vam moze pacit