Krvavé zlato má účinky skoro ako liek. Je účinnou prevenciou ale aj liekom na mnohé vážne choroby! Musíte ju konzumovať aspoň raz týždenne!

Krvavé zlato má účinky skoro ako liek, hovoríme o zelenine menom cvikla. Cvikla je účinnou prevenciou ale aj liekom na mnohé vážne choroby. Cvikla je možno pre mnohých nevábna zelenina, ktorú Vás nútili na silu jesť, podobne ako špenát. Ale pozor, cvikla je naplnená plnohodnotnými živinami, ktoré telo nevyhnutne potrebuje.

Vďaka cvikli prečistíte svoj organizmus od nečistôt, odvodníte sa a môže Vám pomôcť aj rýchlejšie schudnúť. Ďalšia výhoda sú jej antibiotické a antiseptické účinky, čo je veľmi nápomocné hlavne počas jesenných, zimných a jarných mesiacov. Začnite papať červenú repu a počas zimy Vás choroby budú len obchádzať. Doprajte ju svojmu zdraviu a vyskúšajte napríklad recepty: pečená cvikla, cvikla s chrenom, zaváraná cvikla.

Cvikla je skutočný bojovník, čo sa týka jej prežitia a aj s bojom proti chorobám

Cvikla alebo repa obyčajná alebo červená repa sa používa ako zelenina, technická a kŕmna plodina. My používame na konzumáciu – koreň (buľvu) a listy. Listy sa dajú použiť do šalátov, chuť je podobná ako špenát. Cvikla je extrémne odolná rastlina. Nevyžaduje skoro žiadne nároky na teplo či vodu. Poradí si s akýmkoľvek počasím sama

Druhy cvikle, resp. repy

  1. Cvikla
  2. Kŕmna repa
  3. Cukrová repa

Čo obsahuje cvikla ?

Veď sa pozrite, čo obsahuje – Vaše telo bude nadšené: Bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, fosfor, horčík, sodík, zinok, mangán, selén, meď, vitamín A, B, C, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú


Účinky na zdravie 

Cvikľa (červená repa) patrí medzi zeleninu známu najmä pre svoje očistné a preventívne účinky na organizmus, je extra výživovo hodnotná a preto Vaše telo môže mať z nej osoh v týchto oblastiach:

  • Podporuje obranyschopnosť
  • Posilňuje srdce a cievy
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Antiseptické účinky
  • Antibiotické účinky
  • Prevencia proti rakovine
  • Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
  • Posilňuje vlasy a nechty
  • Podporuje funkciu pečene
  • Odkysľuje organizmus
  • Močopudné účinky
  • Podporuje funkciu obličiek
  • Zlepšuje vyprázdňovanie
  •  Podporuje tvorbu krvi
  • Zlepšuje pevnosť kože a kostí
  • Zmierňuje menštruačné bolesti
  • Dobrý vývoj bábätka v tehotenstve

Účinky cvikle pri chudnutí

– Cvikla je vhodná zelenina ako doplnok stravy, pri zdravej redukcii hmotnosti. Maximálne však 50-100 g zeleniny na deň. Po konzumácii cvikly môžete mať zafarbený moč alebo stolicu, je to prirodzený jav z farbiva, ktoré cvikla obsahuje. Pôsobí tiež močopudne a to prospieva telu, pretože odstraňuje nadbytočnú vodu z tela a udržiava ho dokonale odvodnené. Je vhodná aj pri chrípke alebo pri prechladnutí, obsahuje totiž látky, ktoré posilňujú imunitu a odstraňujú chorobu z tela

Recepty cvikla

Poznámka – ak Vám nechutí chren, tak na miesto neho môžete pokojne pridať aníz, petržlenovú vňať, kôpor alebo postrúhané jablká a škoricu – tento variant je “na sladko”. Fantázii a použitým surovinám sa medze nekladú

Recept cvikla – pečená cvikla s chrenom a syrom

Na pečenú cviklu s chrenom potrebujete: 3 ks cvikla, 100 g tvrdý syr (30%), 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL chren, štipku čierneho korenia, štipku morskej soli a 0,5 ČL olivový olej

Cviklu uvarte v hrnci cca 15 minút. Potom ju očistite a nakrájajte na plátky. Dno zapekacej misy jemne potrite olivovým olejom a cviklu poukladajte vedľa seba (prvá vrstva). Vrch posypte jemne soľou a čiernym korením. Poukladajte aj druhú vrstvu a postup zopakujte. Na vrch cvikle pretlačte cesnak a potrite chrenom. Toto jedlo dajte zapiecť, odokryté, na 15-20 minút do rúry pri teplote 150 stupňov. Po dopečení nastrúhajte na vrch syr a ten sa sám krásne roztečie.

Recept zaváraná cvikla s chrenom

Na zaváranú cviklu s chrenom potrebujete: 3 kg cvikle, 150 g čerstvého chrenu, 1 ČL rasca celá, 150 ml ocot, 30 g soľ, 100 g cukor, cca 1 liter vody

Najlepšie je deň dopredu si cviklu uvariť a očistiť ju. Na druhý deň môžete zavárať. Uvarenú a očistenú cviklu si nastrúhajte na hrubo do veľkého hrnca a pridajte ku nej nastrúhaný čerstvý chren a rascu, dobre premiešajte. Nálev alebo zálievku vytvorte tak, že vodu, ocot, soľ a cukor spolu zmiešajte a vylejte na cviklu v hrnci. Ak bude náhodou viac nálevu, nevylejte ho celý. Odhadom tak, aby cvikla neplávala. Nechajte ju odpočívať asi 2 – 4 hodiny a potom môžete rozdeliť do pohárov. Poháre dobre uzatvorte a môžete zavárať. Cviklu zavárajte 15 minút pri 80 stupňoch

Tiez sa Vam moze pacit