Namočte cez noc pár mandlí a ráno ich zjedzte. S vaším telom sa budú diať úžasné veci!

Prečo sú na konzumáciu lepšie máčané než suché mandle?

Zrejme ste sa pozastavili nad tým, aký je rozdiel medzi namáčanými a suchými mandľami. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, rozdiel je veľký.

1. Suché mandle obsahujú enzýmové inhibítory, ktoré chránia semená až do doby vhodnej na klíčenie, keď majú dostatok vlahy.

2. Konzumácia namočených mandlí robí trávenie jednoduchším a efektívnejším. Pre telo je tak k dispozícii väčšie množstvo živín, ktoré mandle obsahujú.

Čo s vaším telom urobí konzumácia iba 4 namočených mandlí denne?

Zdravie srdca

Mononenasýtené tuky, bielkoviny a draslík nachádzajúce sa v mandliach sú extra prínosné pre vaše srdce. Vitamín E taktiež znižuje riziko chronických ochorení srdca. Horčík vás zasa chráni pred akútnym srdcovým infarktom. Mandle navyše majú schopnosť znižovať zápaly, ktoré poškodzujú cievy a artérie.

Zvýšená energia

Každodenná konzumácia zopár mandlí je najlepším spôsobom, ako si zvýšiť energetickú úroveň. Mangán, meď a riboflavín z mandlí pomáhajú zvyšovať produkciu energie a rýchlosť vášho metabolizmu.

Zníženie cholesterolu

Mandle sa radia medzi najlepšie potraviny na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Je to vďaka už spomínanému vitamínu E a vápniku.

Zvýšenie mozgových funkcií

Mandle sú zdrojom viacerých živín, ktoré pomáhajú k rozvoju zdravého a výkonného mozgu. Ide napríklad o látku L-karnitín, ktorý zvyšuje mozgovú aktivitu a pomáha vytvárať nové nervové prepojenia, čo zlepšuje pamäť a znižuje riziko Alzheimerovej choroby.

Zdravie kostí

Minerály ako vápnik, horčík a fosfor z mandlí prospievajú zdraviu kostí. Navyše, fosfor nielen podporuje kosti, ale aj účinne predchádza vzniku osteoporózy.

Regulácia krvného tlaku

Draslík prítomný v mandliach prispieva k regulovaniu krvného tlaku a bráni jeho zvyšovaniu. Nízky obsah sodíka zasa pomáha kontrolovať prílišnú fluktuáciu krvného tlaku.

Predchádzanie rakovine

Je dokázané, že pravidelná konzumácia mandlí znižuje riziko rakoviny hrubého čreva tým, že zlepšuje priechodnosť čriev, aby v nich potrava nezahnívala a netvorili sa z nej toxíny. Okrem toho mandle obsahujú aj vitamín B17, ktorý je známy svojimi mocnými protirakovinovými účinkami.

Tiez sa Vam moze pacit