Poznáme účinný spôsob, ako odstrániť pesticídy z vášho ovocia a zeleniny. Jedzme naozaj zdravo!

Čo môžu spôsobovať pesticídy na zdraví?

Keď sa raz pesticídy dostanú do vášho tela, môžu viesť k rozvoju viacerých druhov vážnych akútnych aj chronických ochorení – od ekzémov počínajúc, až pri rakovine končiac. Zbaviť ich ovocia a zeleniny je preto prvým krokom na vašej ceste za lepším zdravím. Ako spotrebitelia väčšinou nemáme žiadny vplyv na to, čo všetko sa na naše potraviny sprejuje na farmách a počas prevozu. Našťastie, existuje zopár rýchlych návodov, ako sa väčšiny pesticídov zbaviť.

Krok 1

Približne 75 až 80% pesticídov sa z ovocia dostane po jednoduchom opláchnutí v studenej alebo ešte lepšie, vlažnej vode. Ide o povrchové pesticídy na ovocí ako sú hrozno, jablká, slivky, broskyne či hrušky a tiež zelenine ako paradajky či paprika.

Krok 2

Ďalším krokom pri odstraňovaní pesticídov je ich namočenie do slanej vody. 2% roztok soli a vody zvyčajne z plodín vyplaví väčšinu pesticídov, ktoré sa nachádzajú na ich povrchu. Zvlášť pri listovej zelenine je potrebné jej dôkladne viacnásobné prepláchnutie.

Krok 3

Posledným krokom je dôkladne očistenie od všetkých pesticídov, ktoré sa nachádzajú nielen na povrchu, ale často prenikli aj hlbšie do šupky alebo kôry ovocia a zeleniny. Na tento účel je vhodné použiť roztok vody a octu v pomere 1 diel octu na 4 diely vody. Vezmite veľkú misu a naplňte ju uvedeným roztokom. Môžete na tento účel použiť aj kuchynské umývadlo. Ponorte doň vaše ovocie a zeleninu a nechajte postáť aspoň 1 hodinu. Potom ho ešte prepláchnite pod tečúcou vodou a teraz už bude pripravené na konzumáciu!

Záver

Na koniec si ešte všimnite, čo všetko sa do roztoku počas tej hodiny uvoľnilo. Budete prekvapení, koľko špiny v nej nájdete.

Takéto umytie ovocia a zeleniny okrem zbavenia pesticídov má ešte jednu výbornú vlastnosť – výrazne predĺži dobu, počas ktorej sa nepokazia a nezhnijú.

Tiez sa Vam moze pacit