Prečo jesť cviklu – Dôvody ktoré vás presvedčia o jej sile

Cvikla je plná železa. Spomedzi všetkých potravín sú najbohatšie na železo, hneď po cesnaku. Zároveň, obsah jódu v cvikle je taký veľký, že je druhý – po kely. 

Cvikla nielenže dodáva telu niektoré dôležité živiny, no taktiež zrýchľujú metabolizmus a poskytujú telu silné antioxidanty ktoré sú nápomocné tak v prevencii ako aj v liečení rôznych zdravotných problémov.

  1. Cvikla obsahuje polyfenoly a betalainy ktoré liečia poškodenia spôsobené voľnými radikálmi a oxidačným stresom u ľudí.
  1. Cvikla je skvelý zdroj vitamínu B9 a dobrý zdroj vitamínu B1, B2, B3, B5, B6 a vitamínu C.
  1. Cvikla je bohatá na minerály – draslík, kyselina listová – zlepšujú zdravotný stav srdca; horčík – podporuje silné a zdravé kosti; železo a fosfor – zlepšujú energetické hladiny; jód – hrá úlohu v biosyntéze hormónov štítnej žľazy; meď – ničí voľné radikály

 

  1. Cvikla obsahuje kobalt, ktorý podporuje tvorbu vitamínu B12 (ktorý je syntetizovaný črevnou mikroflórou). Ak by vaše telo nemalo tento vitamín a kyselinu listovú, tvorba červených krviniek by bola prakticky nemožná.
  1. Cvikla omladzuje telo vďaka vysokej hladine vitamínu B9 (tiež známy ako kyselina listová), ktorý stimuluje v tvorbe nových buniek.
  1. Betalainové pigmenty nachádzajúce sa v cvikle sú schopné pomôcť vášmu telu zbaviť sa škodlivých toxínov.
  1. Cvikla obsahuje betakyanín, o ktorom sa zistilo, že zabraňuje rastu rakovinových buniek.
  1. Cvikla dokáže výrazne zlepšiť trávenie vďaka vysokému obsahu vláknin.
  1. Cvikla zlepšuje efektívnosť ľudského metabolizmu.

  1. Pomáhajú v trávení vitamínu D v našom tele.
  1. Cvikle zabraňujú vzniku demencie vďaka vysokému obsahu dusičnanov ktoré sú rozložené na dusitany v ústnej dutine. Mnoho štúdií zistilo, že dusitany majú schopnosť otvoriť krvné cievy v tele, čo zlepšuje krvný tok a pomáha kyslíku dostať sa do oblastí ktoré nemajú dostatok kyslíka.
  1. Cvikla obsahuje vyššie hladiny pektínu než jablko či mrkva. Pektín pomáha vášmu telo odstrániť rádioaktívne a ťažké kovy. Taktiež zabraňuje šíreniu škodlivých črevných baktérií a zabraňuje vzniku mnohým chorobám.

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

Tiez sa Vam moze pacit