Radi si pochutíte na čínskych špecialitách? Pridávate do svojich polievok sójovú omáčku? S veľkou pravdepodobnosťou máte svoj organizmus „otrávený“ glutamátom.

Radi si pochutíte na čínskych špecialitách? Pridávate do svojich polievok sójovú omáčku, mediálne propagované bujóny alebo vegetu? Nemáte čas si variť a častokrát sa uchylujete k mrazeným polotovarom alebo fast foodom? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali kľadne, s veľkou pravdepodobnosťou máte svoj organizmus „otrávený“ glutamátom.

Glutamát – MSG

– sa začal v posledných desaťročiach objavovať vo zvýšenej miere v hotových potravinách, nakoľko citeľne zvýrazňuje ich chuť. Po požití potraviny s glutamátom sa jeho obsah v mozgu dospelého človeka zvýši 25-45krát. Mozog vyvýjajúceho sa plodu je voči pôsobeniu glutamátu ešte približne 4krát citlivejší ako mozog dospelého.

Na začiatku sa glutamát pridával len do málo kvalitných výrobkov a mletého mäsa. Tiež sa používal pri výrobe potravín zo strukovín, rýb, zeleniny, hydiny, pri výrobe konzerv, polievok a koncentrátov. V detskej výžive sú hlavným zdrojom voľného glutamátu hydrolyzované proteiny. Glutamat sodný sa stal veľmi populárnym v celom svete a priemysel ho spracováva v objeme asi 200 000 ton ročne. Vysoký obsah voľného glutamátu obsahuje predovšetkým sójová omáčka. V USA je obávaný tzv. syndróm čínskej reštaurácie.

Po kunzumácií jedla s vysokým obsahom glutamátu sa zvýši krvný tlak, človek zčervená, zrýchli sa mu tep a objaví sa nevoľnosť. Skúste sa zamyslieť nad vašou poslednou návštevou činskej reštaurácie – ako ste sa cítili? Moja sa spája so všetkymi vyššie uvedenými príznakmi. Za príčinu som však pokladala prejedenie všeobecne. V skutočnosti som bola prejedená glutamátom.

Amynokyselina glutamát sa na prekvapenie nachádza v mozgu cicavcov

Teda aj človeka – kde funguje ako hlavný prenášač nervových vzruchov. Jeho pôsobenie v nesprávnej dobe a na nesprávnom mieste však môže viesť k patologických stavom, ako sú napríklad epileptické záchvaty, chronická bolesť, autizmus, ischemia mozgu, depresia či lieková závislosť. V prípade zvýšeného množstva glutamátu v mozgu po dlhšiu dobu, je jeho pôsobenie neurotoxické.

Lekárom a výskumníkom sa zrejme nepodarí nikdy zastaviť stále sa zvyšujúcu produkciu glutamátu, no vy môžete rozhodnúť o množstve jeho spotreby. Keď najbližšie skonzumujete čínsku stravu alebo si pridáte do svojho pokrmu bujón či vegetu, skúste si všimnúť reakciu vašeho tela. Telo nám neustále dáva signály, len ich treba počúvať.

Tiez sa Vam moze pacit