Štipľavé zdravie! Pravidelnou konzumáciou čili papričiek môžete svoje telo zbaviť mnohých škodlivín, schudnúť a byť omnoho zdravší!

Pravidelnou konzumáciou čili papričiek môžete svoje telo zbaviť mnohých škodlivín, normalizovať cukor v krvi, odstrániť zápaly z organizmu a čili dokáže pomôcť aj s chudnutím, pretože rozpaľujú tuk. Ale pozor, ak to preženiete, tak Vám chilli papričky na miesto zdravia môžu priniesť rôzne zdravotné neduhy.

O chilli :

Feferónky alebo chilli – čili papričky sú plodom paprikového kríčku, ktorý pochádza z najmä z juhovýchodnej Ázie Známa sú najmä svojou štipľavosťou. Chilli paprička je všeobecný názov, pretože druhov čili je obrovské množstvo a každým rokom pribúdajú ďalšie a ďalšie druhy. Vyberte si ten správny druh chilli so štipľavosťou aká Vám vyhovuje.

Čo obsahujú ?

Látka, ktorej chilli papričky vďačia za svoju štipľavosť sa volá kapsaicin. Ďalej však obsahuje aj vodu, sacharidy, bielkoviny, tuk, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, selén, mangán, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, cholín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.


Prečo jesť chilli papričky ?

  • Podporujú imunitu, majú silné antibiotické a antiseptické účinky, pôsobia aj ako prevencia vzniku rakoviny
  • Pomáhajú “prečisťovať” cievy a krv, taktiež napomáhajú proti krvným zrazeninám, pôsobia ako prevencia kardiovasculárnych ochorení, ale pozor – zvyšujú krvný tlak
  • Podporujú trávenie
  • Podporujú spaľovanie tuku, môžu mierne urýchliť chudnutie
  • Normalizujú cukor v krvi
  • Zabezpečujú zdravé  dýchacie cesty, pomáhajú odstraňovať hlieny a pri kašli
  • Pomáhajú pri migréne a bolesti kĺbov
  • Prírodné antidepresívum

Chilli papričky a chudnutie: 

Chilli papričky sú pri chudnutí povoleným dopingom, pretože vďaka látke kapsaicín spaľujú rýchlejšie tuk. Čili papričky Vám účinne pomôžu s chudnutím za predpokladu, že budete mať vyváženú stravu a aspoň nejaký cielený pohyb.

Chilli papričky môžu aj uškodiť!

Chilli papričky si pridávajte maximálne do jedného jedla za deň, pretože zvýšenou formou príjmu čili si môžete narušiť rovnováhu tela a hlavne žalúdka. Vysokým príjmom chilli si môžete privodiť hnačky, potenie, búšenie srdca, bolesti brucha, kŕče alebo pálenie záhy. Takže ak máte pocit, že Vám nerobia dobre, tak ich nejedzte. Vaše telo bez nich v pohode “prežije”

Chilli papričky v kuchyni:

Recept – špagety s mäsom a chilli omáčkou

Potrebujete: balík špagiet , 500 g mleté mäso, 1 veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 0,5 litra paradajkový pretlak, 2 čilli papričky, 1 PL červená mletá paprika, 1 PL olivový olej, bazalka, postrúhaný tvrdý syr

Špagety – dajte variť vodu v hrnci s trochu oleja, aby sa špagety nelepili. Keď začne voda vrieť, tak vysypte špagety do hrnca, stlmíte oheň a varte cca 10 minút. Keď sú špagety uvarené, tak ich sceďte a dajte bokom, ideme na omáčku

Omáčka – na olivovom oleji speňte cibuľu pokrájanú na drobno. Potom pridajte pretlačený cesnak, mäso a červenú mletú papriku. Spolu to dobre opečte. Potom pridajte paradajkový pretlak s chilly. Ak je pretlak veľmi hustý, tak prilejte trochu vody a nechajte pod pokrievkou variť (dusiť cca 20 – 35 minút). Keď je mäsko uvarené a voda z pretlaku odparená na minimum, tak pridajte aj bazalku. Hotovú omáčku nalejte na špagety a posypte postrúhaným tvrdým syrom.

Štipľavé tipy:
  • Myslíte si, že Vy chilli v pohode zvládate, a že Vám dokonca chutí? Tak potom vyskúšajte najštipľavejšiu čili papričku – volá sa Trinidad Scorpion a je až 280 krát štipľavejšia ako Tabasco papričky, z ktorých sa vyrába tabasco štipľavá omáčka.
  • pokiaľ to s chilli papričkami preženiete a poriadne Vás páli v ústach, napijte sa mlieka. Kapsacain (štipľavá zložka) sa neutralizuje v tukoch a preto sa Vám po mlieku uľavý.

Tiez sa Vam moze pacit