Sú potraviny s aspartámom zdravšie? Aspartám je sladidlo, ktoré dokazateľne poškodzuje naše zdravie!

Aspartám

Najrôznejšie diskusie a zájmy politikov, armád, tajných služieb, finančníkov, farmaceutických firiem a velkých potravinárskych koncernov súperili po dobu 20 rokov o to, či táto látka zostane v arzenáli bojových chemických látok alebo sa stane lacným umelým sladidlom, ktoré zvýši zisky mnohých potravinových reťazcov. Výsledok už poznáte.

Aspartám obsahuje 50% aminokyseliny L-fenylalaninu a 40% aminokyseliny aspartát. Po zohriati aspartamu nad 30° C, vzniká metanol. Metanol sa v tele oxiduje na kyselinu mravčiu a neurotoxin formaldehyd. O následkoch vplyvu metanolu na ľudský organizumus, nás v nedávanej dobe veľmi podrobne informovali všetky média, avšak iba v podobe alkoholu. Jeden liter perlivého nápoja osladeného aspartámom obsahuje približne 56 mg metanolu, čo 6x presahuje bezpečný limit pre človeka.

Dôležitým faktom zostáva aj to, že detský mozog je 4x citlivejší na aspartám ako mozog dospelého človeka.

John Olney, ktorý vytrvale bojoval proti požívaniu aspartámu v potravinách, analyzoval v roku 1996 údaje Národného ústavu pre rakovinu USA, podľa ktorých po zavedení aspartámu v nápojoch, sa v roku 1984 zvýšil výskyt vysoko maligných nádorov mozgu o 1310 prípadov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Aspartám sa v súčasnej dobe používa v takmer všetkých „diétnych“ nápojoch, žuvačkách, nízkokalorických jogurtoch, krémoch, sušienkach, zmrzlinách, nájdeme ho aj v liekoch, v potravinových doplnkoch, rôznych vitamínoch, potravinách pre diabetikov a iných „zdravých“ produktoch. V potravinách má aspartám označenie E 951.

Zbavili ste sa všetkého tvrdého alkoholu po kauze „metanol“? Tak by ste sa mali zbaviť aj všetkých potravín s obsahom aspartámu.

Tiez sa Vam moze pacit