Táto ľahká zelenina Vám pomôže s chudnutím a taktiež aj s vylepšením Vášho zdravia, pretože má dôležité látky pre optimálnu funkciu tela.

Indická uhorka nie je uhorka – ale je to tekvica. K tomu ešte jedna pikoška: fľaškovec a indická uhorka sú totožná zelenina. Táto ľahká zelenina Vám pomôže s chudnutím a taktiež aj s vylepšením Vášho zdravia, pretože má dôležité látky pre optimálnu funkciu tela.

O indickej uhorke:

Fľaškovec alebo indická uhorka je popínavá rastlina, ktorá môže dorásť aj do 8 – 12 metrovej dĺžky. Jej plody sú taktiež neurčitého tvaru, podľa názvu by mala mať tvar fľaše a vo väčšine prípadov tomu tak je, ale fľaškovec môže mať tvar aj podobný uhorke. Indická uhorka je teplomilná až subtropická rastlina, keďže vo väčšine sveta sa pestuje v tropických krajinách. U nás je možné pestovať fľaškovec v skleníku. Indická uhorka je veľmi vhodná na konzumáciu napríklad počas horúcich dní alebo počas fázy chudnutia.

Čo obsahuje indická uhorka ?

Sacharidy, bielkoviny, vláknina, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, sodík, draslík, zinok, sodík, jód, meď, molybdén, mangán, vitamíny skupiny B, C, E, K, biotín, kyselina listová, kyselina pantoténová.


Indická uhorka a jej účinky na zdravie

  • Podporuje imunitný systém, prevencia vzniku rakoviny a obezity
  • Hydratuje, vyživuje a ochraňuje bunky
  • Podporuje a urýchľuje trávenie, pravidelnú stolicu a svojou nízkou kalorickou hodnotou
  • Močopudné účinky, stabilizujú vodu v tele, prečisťujú a podporujú obličky a močové cesty
  • Podporuje tvorbu kostného tkaniva, zdravej pokožky, nechtov a tiež vlasov
  • Znižuje vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, podporuje uvoľnenie tuku

Indická uhorka pri chudnutí

Veľmi vhodná pri chudnutí – dokážete si ju pripraviť na akýkoľvek spôsob a je to nízko kalorické a zároveň plnohodnotné jedlo na raňajky, obed a aj na večeru. Pokojne túto tekvicu môžete kombinovať so zemiakmi, cestovinami či s mäsom a inou zeleninou.

 

Recept na zapekanú indickú uhorku

Potrebujete: 1 kg zemiakov, 1 kg fľaškovca (indickej uhorky), čierne mleté korenie, červená paprika, 3 celé vajcia, 200 g kyslej smotany, 80 g tvrdý syr, 0,5 ČL americké korenie, 3 strúčiky cesnaku, zapekaciu misu alebo jánske sklo.

Zemiaky si očistite, umyte, nakrájajte na kolieska a vložte do väčšieho hrnca. Ku zemiakom pridajte očistenú, umytú a na kolieska nakrájanú indickú uhorku. Indickú uhorku krájajte podľa tvaru tekvice, ak bude fľaškovitého tvaru a bude mať veľké kolieska, pokrájajte ju na kocky alebo obdĺžniky. Pokrájané zemiaky a indickú uhorku dajte variť do osolenej vody, po zovretí na 4 – 5 minút. Potom ich zlejte a nechajte prirodzene preschnúť. Zapekaciu misu alebo jánske sklo vytrite maslom a začnite ukladať prvú vrstvu zemiaky, potom vrstva indickej uhorky a potom to posypte koreninami ktoré máte (čierne korenie, červená paprika a ľubovoľné, ktoré používate). Takto to vrstvite pokiaľ budete mať zemiaky s fľaškovcom (tekvicou). Zakryté to dajte piecť do rúry na 180 stupňov na 20 minút. Kým sa to pečie pripravte si zálievku. Kyslú smotanu zmiešajte s postrúhaným syrom, pretlačeným cesnakom, čiernym korením, vajíčkami a 0,5 ČL americkým korením. Dobre to rozmiešajte a po 20 minútach pečenia polejte touto zálievkou vrch a už len odokryté dajte zapiecť na cca 15 minút. Sledujte vrch, kým nebude hnedo-zlatý.

Tiez sa Vam moze pacit