Tieto veľmi obľubované potraviny spôsobujú chronický zápal, priberanie, Alzheimera a Parkinsona. Pozrite sa, či ich máte a vy v obľube.

Experiment Dr. Kua

Dr. B. Kuo zo Všeobecnej nemocnice v Massachusetts vykonal experiment s malou kamerou. Chcel zistiť, aký efekt bude mať konzumácia instantnej rezancovej polievky na žalúdok a tráviaci trakt. To čo zistil, bolo devastujúce! Rezance z instantnej polievky boli v žalúdku neporušené aj po niekoľkých hodinách. Dôvodom tomu je fakt, že tieto potraviny obsahujú viaceré prídavné látky, ako napríklad TBHQ. Ide o toxickú konzervačnú zlúčeninu nazývanú tetra butyl hydroquinón. Táto látka ostáva v tráviacom trakte a spôsobuje viacero závažných nežiaducich účinkov. TBHQ je vedľajším produktom spracovania ropy a predstavuje syntetickú chemikáliu s antioxidačnými vlastnosťami. Nejde však o klasické vlastnosti, aké majú prírodné antioxidanty, ale o to, že zamedzuje oxidácii tukov, aby sa predĺžila životnosť potravín.

Kde všade sa pridáva látka TBHQ

Okrem instantných potravín sa táto látka bežne sa pridáva aj do potravín v plechovkách, mrazenej pizze, pšeničných sušienok a celého radu spracovaných potravín. Nájdete ju aj rôznych lakoch, kozmetike či parfémoch.

Na spoločnom zasadaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo (FAO) bola stanovená limitná úroveň jej príjmu na 0.5 mg na kg telesnej váhy.

Avšak pre obsah v potravinách je v súčasnosti stanovené jej maximálne množstvo na 100 až 400 mg na kg váhy, čo výrazne prevyšuje predošlé odporúčania.

Čo môže spôsobovať TBHQ z instantných potravín?

  • delírium
  • nevoľnosti
  • kolaps
  • tinnitus
  • pocity dusenia nedostatkom vzduchu

Pracovná skupina pre životné prostredie (EWG) skúmala pôsobenie uvedenej látky na zvieratách. Zistila, že jej dlhodobý príjem vedie k poškodeniam reprodukčných orgánov, biochemickým zmenám v tele, poškodeniu pečene a mutáciám buniek. Štúdia Žurnálu výživy (Journal of Nutrition) odhalila, že ženy konzumujúce instantné potraviny si zvyšujú riziko metabolického syndrómu. Hrozia aj ochorenia srdca a cukrovka. Navyše, ľudia konzumujúci instantné potraviny vykazovali zníženú absorpciu živín ako sú železo, draslík, niacin, vitamín C, vitamín A, fosfor, vápnik a bielkoviny.

Ďalšie nebezpečné látky v instantných potravinách

TBHQ nie je jediná problémová ingrediencia nachádzajúca sa v instantných potravinách. Tie ďalej obsahujú palmový olej, lepok, veľa soli, cukru, umelých dochucovadiel a glutamát sodný. Kórejský úrad pre potraviny v roku 2012 v nich dokonca objavil rakovinotvornú látku benzopyrén. Vyššie spomínaný glutamát sodný je exitotoxín, čo znamená, že nadmerne stimuluje nervové bunky a vedie k poškodeniu mozgu a zhoršovaniu schopnosti učiť sa. Výsledkom potom môže byť aj Parkinsonová alebo Alzheimerová choroba. Glutamát sodný je aj častou príčinou nadmerného priberania.

Konzumácia instantných potravín môže časom viesť k veľkému množstvu zdravotných problémov ako sú nadváha, intolerancia na inzulín, chronické zápaly a iné vážne ochorenia. Tieto potraviny obsahujú množstvo umelých prísad, spracovaných sacharidov či fruktózu a sú chudobné na prospešné živiny. Preto vám silne odporúčame, aby ste sa vyhýbali všetkým druhom spracovaných potravín a hlavne tým instantným. Namiesto nich uprednostňujte zdravé a čerstvé potraviny, ktoré vám pomôžu predchádzať mnohým zdravotným problémom

Tiez sa Vam moze pacit