Toto ochorenie nikdy v živote nepodceňujte! Často vedie k chronickým zápalom, oxidatívnemu poškodeniu tkanív, fibróze alebo dokonca k cirhóze pečene.

Čo spôsobuje nahromadený tuk v pečeni?

Tuk nachádzajúci sa v pečeni bráni jej správnej funkcii a nedochádza ani k adekvátnemu odvádzaniu toxínov z tela, ktoré sa hromadia v iných orgánoch a telesných tkanivách. Výsledkom býva zvyšovanie toxicity tela, čo môže vyvolať inzulínovú rezistenciu, vznik cukrovky typu 2 a celého množstva ďalších vážnych zdravotných problémov. Príčinou usádzania tuku v pečeni býva zvyčajne nevhodná strava a obezita. To však neznamená, že stukovatená pečeň sa vyskytuje len u ľudí s nadváhou. Často je diagnostikovaná aj u ľudí s normálnou váhou, ktorí sú dlhodobo vystavení stresu, nedostatku spánku či nevhodnému stravovaniu.

Skoré príznaky stukovatenej pečene:

Neexistuje jeden príznak, pomocou ktorého by sa dalo 100% zistiť toto ochorenie. Ide skôr o kombináciu viacerých. Preto, ak sa u vás vyskytnú súčasne niektoré z nasledovných príznakov, mali by ste zamerať vašu pozornosť na svoju pečeň:

  • častá únava
  • nevysvetliteľné chudnutie
  • bolesti v hornej časti brucha
  • žltnutie pokožky a očí
  • opuchy
  • nadmerné tvorenie modrín
  • pocity mentálneho zmätenia

9 spôsobov ako sa lieči stukovatená pečeň:

1. Znížte telesnú hmotnosť

Keď schudnete, zbavíte sa tuku nielen na bruchu či stehnách, ale aj z vašej pečene. Pite veľa čistej vody, aby ste stimulovali metabolizmus, pri ktorom telo spaľuje tuky a zbavuje sa toxínov. Ako sa vraví, bez vody nebude chudnutia.

2. Zmeňte stravovacie návyky

Štandardná diéta ľudí dnešnej doby pozostáva z množstva tukov a cukrov, čo však nie je zdravé pre vaše telo. Jedzte viac banánov, zázvoru, sladkých zemiakov a surovej zeleniny. Alkohol stav vašej stukovatenej pečene ešte zhorší, preto ho obmedzte alebo úplne jeho konzumáciu vylúčte.

3. Kurkuma

Toto žlté indické korenie odstraňuje v tele zápaly a zlepšuje trávenie. Užívajte 1 gram kurkumy denne . Na zvýšenie jej účinku do nej pridajte štipku čierneho korenia a zmiešajte s trochou olivového oleja.

4. Olej z čiernej rasce

Olej z čiernej rasce je účinný pri liečbe mnohých ochorení. Podľa viacerých štúdií je tento olej schopný zlepšiť stav pečene a predísť vzniku komplikácií.

5. Vitamín E

Vitamín E je veľmi silným antioxidantom a navyše, podobne ako kukuma, potláča v tele zápaly. Okrem toho posilní vašu imunitu a ochráni srdce. To sú presne veci, ktoré potrebujete, pretože pri steatóze dochádza práve k ich poškodzovaniu.

6. Resveratrol

Tento potentný antioxidant sa v najvyššej koncentrácii nachádza v hroznových jadierkach. Je známy tým, dobre pomáha pri ochorení akým je biela pečeň. Preto si kupujte také hrozno, ktoré má jadierka a pri jeho konzumácii jadierka zubami rozhryznite, aby sa z nich účinné látky dostali von.

7. Goji

Bobule z goji obsahujú extrémne silné antioxidanty, pomáhajú regulovať krvný cukor a tiež zastavujú rast nádorov. V čínskej tradičnej medicíne sa bobule z goji používajú hlavne na liečbu problémov s pečeňou a zlým zrakom.

8. Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky, konkrétne jeho semienka, sú ďalším výborným prírodným prostriedkom, ktorý napomáha regenerácii pečeňových buniek a chráni ich pred oxidačným stresom. Semienka musia byť drvené a nevystavené teplu, ktoré by zničilo ich účinnú látku silymarín. Jedzte ich preto vždy surové. Semienka z pestreca mariánskeho sa dajú kúpiť vo väčšine obchodoch so zdravou výživou.

9. Koreň z púpavy

Svojimi účinkami je koreň púpavy podobný pestrecu mariánskemu. Výborne totiž detoxikuje telo a podporuje metabolizmus. Tieto účinky robia z koreňa púpavy skvelý prírodný prostriedok pri liečbe nielen stukovatenej pečene, ale dokonca aj pri cirhóze a chronických zápaloch. Koreň z púpavy si môžete natrhať vonku čerstvý, nakrájať na pásiky a usušiť. Prípadne si zožeňte už usušený – ako čaj ho dnes už predávajú vo väčšine obchodoch s potravinami.

Tiez sa Vam moze pacit