Toto ovocie sa nedá nemilovať. Je jednou z vitamínových bomb, ktoré môžme nášmu telu poskytnúť. Je to pomelo!

Niekedy pridáva do marmelád na spestrenie chuti. Celkovo má podobné využitie ako ostatné citrusové plody. Chuť pomela nie je nejako extra výrazná. Je menej sladké ako pomaranč, menej kyslé ako grep – takže ani tak ani tak.

O pomele

Na veľkosti nie vždy záleží. Pomelo je síce väčšie ako ostatné citrusové plody ale, výživnejšie nie je. Pomelo je citrusový plod, ktorý môže vážiť až 5kg. Častejšie sa ale vyskytuje s váhou okolo 1kg. Využitá časť z celkového objemu je ale podstatne menšia. Približne kilový plod má približne jedlú dužinu veľkú ako väčší pomaranč. Farba dužiny je bledo žltá alebo do červena. Pomelo je pôvodom z Juhovýchodnej Ázie. Pomelo konzumujeme väčšinou surové, bez šupky alebo sa pridáva do ovocných šalátov.

Čo obsahuje?

Pomelo je výdatným zdrojom draslíka. Obsahuje veľmi málo kalórií a taktiež obsahuje minimum tuku, sodíku a cholesterolu.

Sacharidy, bielkoviny, tuk, vápnik, sodík, železo, horčík, mangán, zinok, draslík, fosfor, vitamíny B a C.

 

Účinky na zdravie a chudnutie:

  • Podporuje obranyschopnosť, chráni bunky
  • Prevencia vzniku rakoviny
  • Detoxikácia organizmu
  • Močopudné účinky, odvodňuje
  • Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu
  • Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
  • Podporuje zdravé dýchacie cesty, odstraňuje kašeľ
  • Upokojuje nervový systém a eliminuje stres

Recept na Vietnamský pomelo šalát Goi Buoi

Potrebujete: 400 g krevety (neolúpané), 1ČL olivový alebo kokosový olej, 1 pomelo, 200 g vietnamský parízer, 3 PL arašidy (nesolené), 1 mrkva, 2 PL čerstvá koriandrová vňať, 3 PL čerstvej mäty, 1 cibuľa, omáčka: 3 PL limetkovej šťavy, 1 PL trstinový cukor, 2 PL rybacia omáčka, 1 jarná cibuľka, 1 ČL chilli omáčky, 1 – 2 PL vody uvidíte podľa hustoty.

Pomelo rozkrojte na dve časti a vyberte mesiačiky. Tie potom opatrne zbavte žilnatiny a pokrájajte na menšie časti. Krevety si očistite a na oleji jemne opražte, zalejte vodou, pridajte trochu soli a duste, kým „nechytia ružovú farbu“. Potom si nakrájajte na menšie kúsky aj vietnamský parízer, ten už je tepelne spracovaný.

Hotové krevety dajte bokom, panvicu umyte a na troche oleja opražte na drobno pokrájanú cibuľku. Očistite mrkvu a nakrájajte ju na tenké slíže, ako keby zápalky, kto je lenivý tak ju postrúhajte na hrubšom strúhadle. Na suchej panvici si opražte arašidy a potom ich rozdrvte na menšie kúsky. Koriander a mätu umyte a nakrájajte na menšie kúsky.

Do misky dajte hotové krevety, vietnamský parízer, mätu, koriander, mrkvu, kúsky pomela a premiešajte. Teraz ideme na omáčku, zmiešajte všetky suroviny: limetkovú šťavu, trstinový cukor, rybaciu omáčku, chilli, na drobno pokrájanú jarnú cibuľku a ak to bude moc husté prilejte trochu vody, nech to má dressingovú hustotu. Do pomela dajte pomelový šalát s krevetami, polejte to dressingom posypte opraženými arašidmi a opraženou cibuľkou.

Tiez sa Vam moze pacit