Vedeli ste, že krémová zmrzlina dokáže ľudské telo ovplyvniť tak isto pozitívne ako aj negatívne?

Energia

I keď nutričné zloženie zmrzliny závisí od jednotlivých značiek a spôsobov výroby, vo všeobecnosti môžeme o zmrzline povedať, že je dobrým zdrojom energie. Okrem 15 gramov karbohydrátov obsahuje jedna porcia zmrzliny i 7 gramov tuku a 2 gramy proteínov, vďaka čomu ju môžeme považovať za energeticky hodnotný pokrm.

Vo veľkom množstve naberáte kilá

Zmrzlina môže byť dobrou voľbou, ak potrebujete okamžitú dávku energie alebo ak sa snažíte pribrať. Je však nutné myslieť na to, že okrem energie si v klasickej zmrzline do tela nakladáme i množstvo nechceného materiálu. Ako sme zmienili vyššie, bežná zmrzlina je z nutričného hľadiska veľmi chudobná, no čo sa týka tukov a cukrov, je doslova dukátmi nabitá pokladnica.

VITAMÍNY A MINERÁLY

Ak sa rozhodnete pre zmrzlinu, ktorá ponúka okrem karbohydrátov i výživu, dostanete do tela i vitamíny a minerály. Ak je v zmrzline použitý kvalitný živočíšny mliečny zdroj, je bohatá na vápnik a fosfor. Podľa príchutí, ak takisto pochádzajú z kvalitných zdrojov a nie sú iba výsledkom umelých dochucovadiel a farbív, môžeme v zmrzline nájsť i vitamíny A, C, D a E, tiamín, riboflavín, niacín či vitamín B12.

Dúfať však, že kopček zmrzliny, ktorý stojí 50 centov bude tieto látky obsahovať, je prinajmenšom naivné. Aké možnosti spotrebiteľovi zostávajú, ak si chce počas horúcich dní pochutnávať na zdravej zmrzline? Môže sa o zložení zmrzliny informovať priamo u zmrzlinára, alebo sa môže spoľahnúť sám na seba a vyrobiť si zmrzlinu doma.

CUKOR A TUKY

Zmrzlina je pokrm s vysokým obsahom tuku. Aby sa zo zmesi ingrediencií, ktoré sa pri jej výrobe používajú, stala zmrzlina, musí obsahovať mliečna zložka aspoň 10 % tuku, ideálne však až 16 %. Mliečny tuk sa z veľkej časti skladá z cholesterolu, teda z nasýtených tukov. Keď sa obsah cholesterolu v krvi príliš zvýši, môže sa v cievach tvoriť povlak, tukové nahromadenie, ktoré bráni krvi v plynulom toku a zvyšuje riziko ochorenia srdca vrátane infarktu.

LAKTÓZA

Zmrzlina môže ľuďom, ktorí majú problémy s mliečnymi produktmi, spôsobiť zažívacie či alergické problémy. Mnohí z nich majú intoleranciu na laktózu a nedostatok laktázy, enzýmu, ktorý človek potrebuje na trávenie laktózy. Takýmito tráviacimi ťažkosťami trpí až jedna desatina populácie, ktorá si na zmrzline počas leta radšej nepochutnáva. Aj v ich prípade však existujú alternatívy, ku ktorým sa môžu uchýliť, ak majú na zmrzlinu predsa len chuť.

Tiez sa Vam moze pacit