Voňavá a liečivá prvá pomoc! Badián – liečivá hviezdička na imunitu, trávenie, plynatosť a mnoho ďalšieho.

Voňavá a liečivá prvá pomoc. Badián, krásny hviezdicovitý plod, ktorý si nájde miestečko aj vo Vašej kuchyni. Účinný liečivý plod obsahujúci minerály, vitamíny a ďalšie účinné látky, ktoré pomôžu Vášmu tráveniu, kĺbom, dýchaniu, imunite a navyše ulahodí aj chuťovým bunkám

Badián je voňavým plodom zo stromu anízovec pravý. Vďaka jeho hviezdicovitému tvaru plodu sa volá aj hviezdicovitý aníz. Tento anízovec pravý pochádza z Číny a je to tropický strom, ktorý dorastá do výšky 7 – 11 metrov. Tento strom potrebuje priemernú teplotu okolo 15 stupňov, neznáša mráz. Počas zimy ho treba udržiavať, pri teplote, nie nižšej ako 11 stupňov. Ak by ste si ho však chceli dopestovať doma, tak majte na pamäti, že plody badiánu viete zbierať až po 8 – 11 rokoch. Aromatický plod badián sa používa na pečené mäso, do čajov, koláčov, zákuskov, zaváraného ovocia alebo ako korenie do alkoholu. Badián sa doporučuje kupovať celý a pred použitím ho pomlieť, pretože mletím sa jeho chuť rýchlo uvoľňuje a vyprcháva.

Čo obsahuje Badián ?

Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamín A, B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová

Badián – účinky na zdravie badiánu

  • Podporuje imunitu
  • Antiseptické účinky
  • Podporuje a urýchľuje trávenie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Uvoľňuje bolesti brucha
  • Obnovuje črevnú mikroflóru
  • Odstraňuje bolesti kĺbov
  • Zabezpečuje čistú pokožku
  • Uvoľňuje hlieny
  • Vhodný pri chrípke, nádche či kašli
  • Zabezpečuje zdravé dýchacie cesty

 

Badián obsahuje minerály – 100 g

Železo 41 mg Zinok 5,1 mg
Vápnik 658 mg Meď 1,2 mg
Horčík 182 mg Mangán 2,9 mg
Fosfor 453 mg Selén 5,4 ug
Draslík 1 480 mg Sodík 19,6 mg
Omega 6 kyseliny 3 188 mg

Badián obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A 329 IU Vitamín B6 1,1 mg
Vitamín B1 0,35 mg Vitamín C 23 mg
Vitamín B2 0,4 ug Kyselina listová 13,5 ug
Vitamín B3 3,5 mg Kyselina pantoténová 0,9 mg

Konzumácia

Aromatický plod badián sa používa na pečené mäso, do čajov, koláčov, zákuskov, zaváraného ovocia alebo ako korenie do alkoholu (likér, varené víno). Badián pridávajte do jedál veľmi opatrne, je totiž poriadne aromatický. Kupujte celý badián a pred použitím ho pomeľte, uchová si svoju chuť, ktorá sa pri mletí rýchlo vytráca

Recept 

1 mokka lyžičku čerstvo pomletého badiánu, hrnček, 2,5 deci vody

Pomletý badián zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 6 – 7 minút. Teplý čaj vypite, ak sa Vám bude žiadať pridajte trochu medu alebo štipku mletej škorice. Tento čaj používajte buď ako prevenciu alebo ako liečivý čaj pri problémoch s bolesťami kĺbov, tráviacich problémoch, hnačke, chrípke, nádche alebo zahlienení.

Tiez sa Vam moze pacit