Vysoká hladina cukru v krvi ? Tu sú príznaky.

Čo spôsobuje dlhodobo vysoká úroveň glukózy v krvi

Ak sa vysoká úroveň krvnej glukózy vyskytuje dlhodobo, výsledkom môže byť trvalé poškodenie orgánov ako sú oči, nervy, obličky či cievy.

  • stres

  • zlé stravovanie (časté pojedanie sladkostí medzi hlavnými jedlami)

  • nedostatok pohybu

  • dehydratácia

  • vynechávanie alebo zlé dávkovanie liekov na cukrovku

  • prehnaná liečba hypoglykémie (nízkeho krvného cukru)

  • niektoré druhy liekov, ako napríklad steroidy

Príznaky vysokého cukru

  1. časté močenie
  2. častý smäd
  3. strata na váhe, aj keď chuť do jedla zostala rovnaká
  4. pocit častej únavy
  5. svrbivá a suchá pokožka
  6. dlhé hojenie rán
  7. problémy s koncentráciou
  8. nervové potiaže
  9. zahmlené videnie
  10. priberanie
  11. časté infekcie
  12. impotencia
  13. sucho v ústach
  14. neustály hlad

Strava pri zvýšenom krvnom cukre

 

Najväčším vinníkom označovaným za príčinu zvyšovania hladiny glukózy v krvi sú sacharidy, respektíve známe pod starším názvom uhľohydráty. Jedným zo spôsobov, ako sa potraviny kategorizujú podľa ich vplyvu na krvný cukor je takzvaný glykemický index, označovaný aj skratkou GI. Čím je číslo GI vyššie, tým viac daná potravina zvyšuje krvný cukor. A opačne, čím je nižšie, tým má menší vplyv na hladinu glukózu v krvi. Používanie tejto kategorizácie potravín je ľahšie než si možno myslíte.

Dr. Brand-Millerová navrhuje 3 kategórie:

Nízky glykemický index (GI 55 a menej): väčšina ovocia a zeleniny, strukoviny, málo spracované obiloviny, celozrnné cestoviny, nízkotučné mliečne výrobky a orechy

Stredný glykemický index (GI od 56 do 69): biele a sladké zemiaky, kukurica, biela ryža, kuskus, celozrnné raňajkové cereálie

Vysoký glykemický index (GI 70 a viac): biele pečivo, sušienky, bagety, koláče, kroasanty, wafle a väčšina balených raňajkových cereálií.

Tiez sa Vam moze pacit