Čo spôsobuje dlhodobo vysoká úroveň glukózy v krvi
Ak sa vysoká úroveň krvnej glukózy vyskytuje dlhodobo, výsledkom môže byť trvalé poškodenie orgánov ako sú oči, nervy, obličky či cievy.
-
stres
-
zlé stravovanie (časté pojedanie sladkostí medzi hlavnými jedlami)
-
nedostatok pohybu
-
dehydratácia
-
vynechávanie alebo zlé dávkovanie liekov na cukrovku
-
prehnaná liečba hypoglykémie (nízkeho krvného cukru)
-
niektoré druhy liekov, ako napríklad steroidy
Príznaky vysokého cukru
-
časté močenie
-
častý smäd
-
strata na váhe, aj keď chuť do jedla zostala rovnaká
-
pocit častej únavy
-
svrbivá a suchá pokožka
-
dlhé hojenie rán
-
problémy s koncentráciou
-
nervové potiaže
-
zahmlené videnie
-
priberanie
-
časté infekcie
-
impotencia
-
sucho v ústach
-
neustály hlad
Strava pri zvýšenom krvnom cukre
Najväčším vinníkom označovaným za príčinu zvyšovania hladiny glukózy v krvi sú sacharidy, respektíve známe pod starším názvom uhľohydráty. Jedným zo spôsobov, ako sa potraviny kategorizujú podľa ich vplyvu na krvný cukor je takzvaný glykemický index, označovaný aj skratkou GI. Čím je číslo GI vyššie, tým viac daná potravina zvyšuje krvný cukor. A opačne, čím je nižšie, tým má menší vplyv na hladinu glukózu v krvi. Používanie tejto kategorizácie potravín je ľahšie než si možno myslíte.
Dr. Brand-Millerová navrhuje 3 kategórie:
Nízky glykemický index (GI 55 a menej): väčšina ovocia a zeleniny, strukoviny, málo spracované obiloviny, celozrnné cestoviny, nízkotučné mliečne výrobky a orechy
Stredný glykemický index (GI od 56 do 69): biele a sladké zemiaky, kukurica, biela ryža, kuskus, celozrnné raňajkové cereálie
Vysoký glykemický index (GI 70 a viac): biele pečivo, sušienky, bagety, koláče, kroasanty, wafle a väčšina balených raňajkových cereálií.