Zápal sa môže objaviť ako odpoveď na traumu, ochorenia i stres. My prinášame 6 najlepších účinných druhov potravín, ktoré bojujú proti zápalom lepšie ako lieky!

1. Kyselina alfa-lipoová

Kyselina alfa-lipoová je mastná kyselina, ktorá hrá kľúčovú úlohu v produkcii metabolizmu a energie. Tiež funguje ako antioxidant, chráni bunky pred poškodením a navracia do tela iné antioxidanty. Na náš zoznam sa dostala kvôli tomu, že okrem iného znižuje zápal spojený s rakovinou, ochorením pečene a srdcovými chorobami. Účinne pomáha znížiť hladinu zápalových radikálov.

2. Kurkumín

Kurkumín je súčasťou známeho korenia kurkuma a predstavuje silný protizápalový doplnok. Konzumentovi prináša hneď niekoľko pôsobivých zdravotných výhod. Napomáha znižovať zápal pri cukrovke, kardiovaskulárnych chorobách a črevných ochoreniach. Kurkumín sa taktiež zdá byť účinný pri liečbe zápalu a zlepšovaní príznakov osteoartritídy a reumatoidnej artritídy. V tele sa pomerne zle vstrebáva, ale môžete zvýšiť jeho vstrebávanie tým, že ho budete prijímať spoločne s čiernym korením. Niektoré doplnky stravy vo forme tabliet s obsahom kurkumínu tiež obsahujú zlúčeninu zvanú Bioperine, ktorá taktiež napomáha vstrebávaniu.

 3. Rybí olej

Väčšina z nás prijíma rybí olej nielen zo samotných rýb, ale ľudia často konzumujú aj kapsuly s omega-3 mastnými kyselinami. A nerobia zle, veď omega-3 sú pre zdravie dôležité a naše telo si ich nedokáže samo vyrobiť. Pri DHA omega-3 kyselinách bolo preukázané, že majú silné protizápalové účinky, znižujú hladinu cytokínov a podporujú zdravie čriev. Zabraňujú aj poškodzovaniu svalstva po veľkej fyzickej záťaži.

Neodporúčajú sa: Pri užívaní liekov na riedenie krvi alebo s obsahom aspirínu.

4. Zázvor

Medzi potraviny proti zápalu sme jednoducho museli zaradiť aj zázvor. Koreň zázvoru si obyčajne rozomieľame na prášok alebo krájame na drobné kúsky a pridávame do pokrmov i nápojov. Bežne sa používa pri poruchách trávenia a nevoľnosti, vrátane tej rannej. Dve zložky zázvoru, gingeroly a zingerone, môže znížiť zápal spojený napríklad s poškodením obličiek či rakovinou prsníka. Zázvor sa skvelo hodí aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy, no tiež ho oceníte aj pri chrípke.

5. Spirulina

Spirulina je druh modro-zelenej riasy so silnými antioxidačnými účinkami. Štúdie ukázali, že sa s používaním spiruliny znižuje zápal a môže výrazne posilniť imunitný systém. Liečba zápalu s ňou ide podstatne ľahšie a rýchlejšie. Ďalšie účinky spiruliny sú známe pri detoxikácii pečene, znižovaní hladiny cholesterolu, liečbe rán a podporuje aj tvorbu krviniek.

6. Antioxidant resveratrol

Resveratrol môžete nájsť v hrozne, acai berry bobuliach, čučoriedkach a ďalších plodoch s fialovou „kožou“. Potešíme aj milovníkov vína, keďže sa samozrejme nachádza aj tam. Doplnky, ktoré obsahujú resveratrol potláčajú a liečia zápal aj u osôb s ochorením srdca a cukrovkou. Veľmi účinne prerušuje zápalové procesy, ničí zápalové markery a do poriadku dá aj hladinu cukru v krvi s vyššou váhou. Obyčajné červené víno obsahuje menej ako 13 mg resveratrolu na liter. Ak by ste chcete získať rovnocenné množstvo resveratrolu, museli by ste vypiť aspoň 11 litrov vína každý deň, čo rozhodne nie je odporúčané.

 

Tiez sa Vam moze pacit