DNA (pakostnica) - ako zmierniť príznaky choroby

Dnou trpí asi jeden zo sto mužov nad 40 rokov, ale choroba sa môže vyskytnúť aj u žien, hlavne po prechode. Ľudia s touto chorobou sa väčšinu času cítia dobre, záchvat dny môže prepuknúť náhle, s krutou bolesťou kĺbov, ktorá vyžaduje rýchlu a účinnú pomoc.

DNA (pakostnica) - ako zmierniť príznaky choroby

Čo to je

Dna je metabolické ochorenie spojené s vysokou hladinou kyseliny močovej v krvi. Telo sa tejto kyseliny zbavuje močom, ale u niektorých ľudí sa jej tvorí príliš veľa, nedokážu sa jej rýchlo zbaviť a jej hladina stúpa. Nadbytok kyseliny močovej kryštalizuje v ostré kryštáliky, ktoré sa usádzajú okolo kĺbov a v iných tkanivách a vyvolávajú zápal s mučivou bolesťou.

Príčiny

Nie je dosť jasné, čo vyvoláva záchvat, ale niektoré faktory riziko zväčšujú. Asi štvrtina ľudí trpiacich dnou má pozitívnu rodinnú anamnézu a tri štvrtiny z nich majú vysoké hodnoty triglyceridov. Zvlášť zraniteľní sú muži, ktorí majú medzi 20-40 rokmi veľký váhový prírastok. Nadmerný príjem alkoholu, vysoký krvný tlak, ľadvinové choroby, práca s olovom, nezdravá výživa a niektoré lieky (napríklad antibiotiká, diuretika a chemoterapia) môžu taktiež hrať dôležitú úlohu. U niektorých ľudí môže vyvolať vzplanutie záchvatu jedlo s vysokým obsahom purínov (vnútornosti, mäso, alkohol, čokoláda, cukor, káva, morské plody, sardinky, tuniak…)

Príznaky

  • náhla prudká bolesť v kĺbe u palca na nohe, pätného kĺbu alebo prvého kĺbu priehlavku
  • začervenanie a opuch postihnutého kĺbu
  • niekedy sa vyvinú obličkové kamene, ktoré môžu spôsobiť horúčku, bolesti na chrbte, nauzeu (nevoľnosť), zvracanie a nafúknutie brucha

V prípade, že máte príznaky akútneho záchvatu dny, silné bolesti pri odchode obličkových kameňov - vyhľadajte lekára.

Ako si môžeme pomôcť

  • prejsť na protidnovú diétu, ktorá je skôr vegetariánska a vylúčením potravín z vysokým obsahom purínov ako je vnútornosti, mäso, alkohol, čokoláda, cukor,káva, morské plody, sardinky zo zeleniny vylúčiť (špenát, špargľa, karfiol, huby)
  • piť dostatočné množstvo čistej vody (nie minerálnej) minimálne 2 litre
  • zaradiť do stravy rybí alebo ľanový olej, ktorý má optimálny pomer omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré zabraňujú zápalom v tele
  • vitamín C a vitamín E
  • čaj zo žihľavy
  • tinktúra z Vresu obyčajného

Bunkové soli

Ferrum Phophoricum – akútny stav, začínajúci zápal - užívať aj každú pol hodinu
Natrium Phosphoricum - prekyslenie tela, podpora obličiek