Zelenina Kvaka. Poznáte ju a jej zdravé účinky niekto? Ak nie, veľmi radi Vám ich ukážeme! Budete ohromení!

O kvake:

Kvaka alebo turín je koreňová zelenina, ktorú asi skôr poznajú naše staré mamy. Prvé zmienky o kvake siahajú až do 2 000 rokov pred naším letopočtom. Kvaku však čoskoro nahradili zemiaky, ktoré do dnes vedú. Kvaka nevyzerá veľmi lákavo, je to niečo medzi reďkovkou a kalerábom. Z rastliny kvaky sa nepoužíva iba koreň ale aj mladé listy . Repka olejná je rastlinou, z ktorej sa získavajú plody kvaky. Tvar plodu je guľatá buľva bielej, žltej až fialovej farby v závislosti od odrody. Kvaka má jemne pikantnú chuť, podobne ako reďkovka ale jemnejšiu. Netreba sa dať zmiasť prvým dojmom, kvaka má mnoho účinných látok za surova, ale aj po tepelnej úprave, ktoré vedia zlepšiť množstvo zdravotných problémov. Kvaku môžete pripravovať tak isto ako zemiaky, zeler alebo kaleráb, kam dáte ich, tam môžete veselo pridať aj kvaku

Čo obsahuje?

Bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, selén, mangán, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, C, E, K, betakarotén, kyselina listová, kyselina pantoténová


Účinky na zdravie:

  • Podporuje obranyschopnosť, prevencia vzniku rakoviny, chráni a podporuje bunky, antiseptické účinky
  • Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt, odstraňuje plynatosť
  • Podporuje tvorbu kostného a kĺbového tkaniva, červených buniek, prečisťuje krv, detoxikuje
  • Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pleti
  • Močopudné účinky, regulujú vodu v tele, prečisťujú obličky, močové cesty
  • Podporuje zdravé reprodukčné orgány, plodnosť

Kvaka pri chudnutí

Kvaka je podobná zemiakom, kalerábu či zeleru, nemá vysokú kalorickú hodnotu a preto je pri chudnutí vhodná. Kvaka sa môže jesť za surova do šalátov alebo aj po tepelnej úprave s inou zeleninou, alebo chudým mäsom.

Konzumácia kvaky

Kvaku môžete pridávať do varených či pečených jedál podobne ako kaleráb alebo zeler. Kvaku však viete použiť aj ako čerstvú zeleninu do šalátu, prílohu ku mäsu, nátierke alebo len tak jesť samostatne.

Recept na Kvakové hranolky

Potrebujete: kvaku, mletá rasca, morská soľ, papier na pečenie, plech

Očistite kvaku od jej šupy, umyte a nakrájajte na hranolky. Veľkosť si určite samy, ale skúste všetky hranolky robiť približne rovnakej veľkosti, nech sa pečú priebežne. Keď ich máte pokrájané, tak ich vložte do misy a premiešajte s trochou morskej soli a mletou rascou. Ak máte nejaké obľúbené korenie, tak môžete pridať aj to. Kvakové hranolky pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov, 45 minút, priebežne kontrolujte, každá rúra pečie inak. Tieto hranolky môžete jesť ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu ku mäsu či zo zeleninovým šalátom

Tiez sa Vam moze pacit