Zmrazovať citróny sa oplatí.

Najdôležitejšie zdravotné účinky citrónov

Sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, majú antibakteriálne účinky, zlepšujú trávenie a potláčajú rôzne typy bolestí, napríklad kĺbov. Vplývajú aj na psychiku a to tak, že potláčajú stavy depresie, úzkosti a duševnej nepohody. Experti preto odporúčajú, aby ste nevyhadzovali žiadnu časť citrónov. Všetko – dužina, šupky a dokonca aj kôstky sú veľmi užitočné. V skutočnosti, citrónová kôra obsahuje 5 až 10 krát väčšie množstvo vitamínov ako šťava.

Experimentálne štúdie ukázali, že látky nazývané limonoidy nachádzajúce sa nielen v citrónoch, ale všetkom citrusom ovocí, dokážu zastaviť rast a množenie sa rakovinových buniek. Zvlášť silný je ich účinok na rakovinu prsníka. Okrem týchto zdravotných účinkov existuje aj ďalší dôvod, prečo by ste si mali dopriať celé citróny a nie iba ich šťavu. Tým dôvodom je skvelá chuť.

Ako konzumovať celé citróny

1. Zadovážte si bio citróny, ktoré nie sú postrekované.

2. Dobre ich umyte vo vlažnej vode (postrekované mohli byť aj počas uskladnenia) a vložte ich do mrazničky. Zamraziť môžete celé citróny aj nakrájané kúsky.

3. Pred konzumáciou ich vyberte z mrazničky a pomocou strúhadla celé postrúhajte – teda kôru spolu so zmrazenou dužinou.

4. Takto postrúhané citróny môžete pridať do akéhokoľvek iného jedla, ktoré urobia nielen zdravšie, ale aj oveľa chutnejšie.

Prípadne ich môžete aj priamo skonzumovať – budú mať úplne inú chuť, na akú ste bežne zvyknutí.

Tiez sa Vam moze pacit